Wybór odpowiednich urządzeń to jedna z ważniejszych decyzji, związanych z wyposażeniem zakładu gastronomicznego. Oprócz profesjonalnego i niezbędnego sprzętu, bez którego nie może się obejść żadna kuchnia, warto również zwrócić uwagę na urządzenia, które dodatkowo ułatwią pracę w gastronomii oraz przyspieszą czas przygotowywania dań. Które z nich okażą się najbardziej przydatne?

Odpowiedni sprzęt do kuchni

Podstawową funkcją każdego zakładu gastronomicznego jest przede wszystkim obróbka termiczna produktów. Ilość potrzebnych urządzeń uzależniona jest głównie od tego, jakie dania są przygotowywane w danej kuchni, oraz jak duża jest powierzchnia samego lokalu gastronomicznego. Każda kuchnia potrzebuje innego rodzaju sprzętu. Mniejszy bar zostanie zaopatrzony w inne urządzenia niż większa, elegancka restauracja. Istnieją jednak takie sprzęty, które ułatwią pracę w każdym punkcie gastronomicznym. Należy do nich między innymi krajalnica, mikser planetarny, wilk do mięsa i kotleciarka.

Najpotrzebniejsze urządzenia rozdrabniające

Sprzęt rozdrabniający jest ważnym elementem wyposażenia gastronomicznego. Potrafi on w szybki i skuteczny sposób obrobić większość produktów spożywczych. Z pewnością do takich urządzeń zaliczyć można krajalnice. Podstawowym zadaniem krajalnic, jest odpowiednie krojenie żywności – zarówno pieczywa, jak i serów, wędlin, a nawet warzyw. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup kilku rodzajów krajalnic, tak, aby każda dostosowana była do konkretnego produktu. Owszem, na rynku dostępnych jest wiele ogólnych krajalnic, które producenci zachwalają jako nadające się do uniwersalnego krojenia, jednak ze względu na jeden rodzaj ostrza i noży nie sprawdzą się one przy każdej żywności. Krajalnice można podzielić na dwie kategorie: ręczne i elektryczne. Te pierwsze z pewnością są dużo tańsze, łatwe w obsłudze i nie zawierają dużo miejsca w kuchni. Nie potrzebują również, dodatkowego zasilania czy ładowarki. Niestety jednak krojenie za ich pomocą jest czasochłonne i najczęściej spełniają one tylko kilka funkcji. Krajalnice elektryczne z kolei, przydadzą się podczas krojenia warzyw i owoców, nawet tych z najtwardszą skórką.
Często duży problem dla kucharzy stanowi obróbka mięsa i ryb. Warto więc, zaopatrzyć się w wilka do mielenia mięsa. Takie urządzenia mogą pokroić właściwie wszystkie rodzaje mięsa, zarówno surowego, jak i już ugotowanego. Dodatkowo, sprzęt ten równie skutecznie może być wykorzystywany do obróbki ryb, a nawet warzyw czy ziemniaków. Można wybierać spomiędzy wielu rodzajów wilków do mięsa, zarówno takich, które przystosowane są do mniejszych lokali gastronomicznych, jak i tych, które okażą się niezbędne podczas planowania bankietów lub wesel.

Wielofunkcyjny mikser planetarny

Miksery gastronomiczne stały się już wręcz obowiązkowym elementem każdej kuchni. Zdecydowanie wspomagają sam proces gotowania, poprzez możliwość odpowiedniego mieszania, ubijania czy ucierania produktów na jednolite masy. Są szczególnie przydatne podczas produkcji zup, sosów, musów czy deserów. Szczególnie funkcjonalne są miksery planetarne. Mogą one zastąpić wiele innych urządzeń kuchennych. W odróżnieniu od tradycyjnego robota, mikser planetarny jest na stałe przymocowany do podstawy wraz z misą, w której płynnymi ruchami porusza się mieszadło. Takie działanie zapewnia dokładną obróbkę produktu.

Kotleciarka – najlepsza maszyna do rozbijania mięsa

Kotleciarki do mięsa umożliwiają przygotowanie wielu kotletów bez konieczności zastosowania tradycyjnego tłuczka. Charakteryzują się specjalną konstrukcją, dzięki której obrobione mięso jest bardziej soczyste, pulchniejsze i nie traci swojego naturalnego smaku. Dodatkowo, kotlety przygotowane za pomocą kotleciarki dużo łatwiej poddają się późniejsze obróbce cieplnej. Dzięki użyciu tego sprzętu, możliwa jest szybka produkcja nawet kilkudziesięciu porcji mięsa naraz.

Zaopatrzenie lokalu gastronomicznego w odpowiednie urządzenia, jest ważnym elementem prawidłowego funkcjonowania każdego lokalu. Należy jednak pamiętać, żeby spełniały one wszystkie warunki sanitarne i higieniczne.