Usługi cateringowe cieszą się coraz większą popularnością. Jest to wygodny i szybki sposób na zjedzenie ciepłego posiłku w domu. Gotowe dania najczęściej przynoszone są w zamkniętych, zgrzewanych pojemnikach. Dlaczego to rozwiązanie jest wybierane przez większość specjalistów zajmujących się gastronomią? Sprawdź, jakie są główne zalety jednorazowych pojemników do zgrzewania.

Zalety stosowania pojemników jednorazowych do zgrzewu

Przygotowując i wysyłając zamówiony posiłek do klienta, musisz zadbać o jego jak najlepsze doświadczenie, aby zachęcić go do powrotu do Twojej firmy. Wybierając jednorazowe pojemniki zgrzewane zadbasz o:

  • Wygodę w spożywaniu zamówionego posiłku. Większość osób nie przekłada zamówionych dań na osobne talerze, ale korzysta z dostarczonego opakowania. Dlatego powinieneś zadbać, by był on wygodny i dobrze się prezentował.
  • Wytrzymałość mechaniczną. Zarówno w czasie transportu, jak i jedzenie, opakowanie będzie narażone na działanie różnych sił (zgniatanie czy ściskanie). Musi więc być wystarczająco mocne, by ochronić swoją zawartość, a jednocześnie zapobiec wylaniu się na przykład zupy. Wysoka szczelność cechuje przede wszystkim pojemniki zgrzewane.
  • W opakowaniach zgrzewanych danie zachowuje swoje właściwości termiczne i po wyciągnięciu nadaje się od razu do zjedzenia.
  • Jednorazowe pojemniki, po wykorzystaniu, trafią od razu do kosza, a Ty nie musisz martwić się o ich odbiór oraz czyszczenie. W przypadku wysyłki jedzenia do domów klientów jest to duże uproszczenie dla Ciebie i Twoich pracowników.
  • Opakowania zgrzewane z tworzywa sztucznego są sterylne, więc pozwalają na transport żywności.

Wybór odpowiednich pojemników do cateringu jest bardzo ważne. Decydują one bowiem o pierwszym wrażeniu klienta. Dlatego też muszą być estetyczne. Ponadto ich wytrzymałość umożliwia dostarczenie nienaruszonego jedzenia do miejsca docelowego.

Jak wybrać najlepsze pojemniki cateringowe?

Nie każde opakowanie będzie równie dobrze prezentować się z oferowanym posiłkiem. Bardzo ważna jest na przykład wielkość jednorazowego pojemnika zgrzewanego – jeśli będzie zbyt małe, wpłynie to negatywnie na estetykę posiłku oraz utrudni jego zjedzenie bez przekładania na osobny talerz. Z kolei za duże opakowanie sprawi, że wysłana porcja wyda się zdecydowanie mniejsza, co przełoży się na złe doświadczenie klienta.

Proste opakowania dobrze sprawdzą się w posiłkach jednodaniowych, natomiast opakowania trójdzielone pozwolą zapakować obiad złożony z ziemniaków, kotleta i surówki – całość będzie się nie tylko lepiej prezentować, ale łatwiej będzie też zjeść taki posiłek prosto z opakowania (niczym wielkiego talerza obiadowego).

W końcu należy zwrócić także uwagę na wytrzymałość opakowań do zgrzewu. Te mocniejsze są z reguły nieco droższe, jednak pozwalają zachować posiłek w idealnym stanie, co pozytywnie wpłynie na opinie Twoich klientów.