Usługi cateringowe cieszą się coraz większą popularnością. Jest to wygodny i szybki sposób na zjedzenie ciepłego posiłku w domu. Gotowe dania najczęściej przynoszone są w zamkniętych, zgrzewanych pojemnikach. Dlaczego to rozwiązanie jest wybierane przez większość specjalistów zajmujących się gastronomią? Sprawdź, jakie są główne zalety jednorazowych pojemników do zgrzewania.
Zalety stosowania pojemników jednorazowych do zgrzewu
Przygotowując i wysyłając zamówiony posiłek do klienta, musisz zadbać o jego jak najlepsze doświadczenie, aby zachęcić go do powrotu do Twojej firmy. Wybierając jednorazowe pojemniki zgrzewane zadbasz o:
- Wygodę w spożywaniu zamówionego posiłku. Większość osób nie przekłada zamówionych dań na osobne talerze, ale korzysta z dostarczonego opakowania. Dlatego powinieneś zadbać, by był on wygodny i dobrze się prezentował.
- Wytrzymałość mechaniczną. Zarówno w czasie transportu, jak i jedzenie, opakowanie będzie narażone na działanie różnych sił (zgniatanie czy ściskanie). Musi więc być wystarczająco mocne, by ochronić swoją zawartość, a jednocześnie zapobiec wylaniu się na przykład zupy. Wysoka szczelność cechuje przede wszystkim pojemniki zgrzewane.
- W opakowaniach zgrzewanych danie zachowuje swoje właściwości termiczne i po wyciągnięciu nadaje się od razu do zjedzenia.
- Jednorazowe pojemniki, po wykorzystaniu, trafią od razu do kosza, a Ty nie musisz martwić się o ich odbiór oraz czyszczenie. W przypadku wysyłki jedzenia do domów klientów jest to duże uproszczenie dla Ciebie i Twoich pracowników.
- Opakowania zgrzewane z tworzywa sztucznego są sterylne, więc pozwalają na transport żywności.
Wybór odpowiednich pojemników do cateringu jest bardzo ważne. Decydują one bowiem o pierwszym wrażeniu klienta. Dlatego też muszą być estetyczne. Ponadto ich wytrzymałość umożliwia dostarczenie nienaruszonego jedzenia do miejsca docelowego.
Przeczytaj również
Jak zapobiec powstaniu pleśni w mieszkaniu?
recenzje.info.pl https://recenzje.info.pl/wp-content/uploads/2018/10/logo.png 500 120 https://recenzje.info.pl/wp-content/uploads/2018/10/Jak-zapobiec-powstaniu-plesni-w-mieszkaniu.jpg 800 534Kilka słów o zaletach mat wejściowych
recenzje.info.pl https://recenzje.info.pl/wp-content/uploads/2018/10/logo.png 500 120 https://recenzje.info.pl/wp-content/uploads/2018/10/Kilka-słów-o-zaletach-mat-wejściowych.jpg 800 534Jak czyścić szklane drzwi?
recenzje.info.pl https://recenzje.info.pl/wp-content/uploads/2018/10/logo.png 500 120 https://recenzje.info.pl/wp-content/uploads/2018/10/Jak-czyścić-szklane-drzwi.jpg 800 534Jak wybrać najlepsze pojemniki cateringowe?
Nie każde opakowanie będzie równie dobrze prezentować się z oferowanym posiłkiem. Bardzo ważna jest na przykład wielkość jednorazowego pojemnika zgrzewanego – jeśli będzie zbyt małe, wpłynie to negatywnie na estetykę posiłku oraz utrudni jego zjedzenie bez przekładania na osobny talerz. Z kolei za duże opakowanie sprawi, że wysłana porcja wyda się zdecydowanie mniejsza, co przełoży się na złe doświadczenie klienta.
Proste opakowania dobrze sprawdzą się w posiłkach jednodaniowych, natomiast opakowania trójdzielone pozwolą zapakować obiad złożony z ziemniaków, kotleta i surówki – całość będzie się nie tylko lepiej prezentować, ale łatwiej będzie też zjeść taki posiłek prosto z opakowania (niczym wielkiego talerza obiadowego).
W końcu należy zwrócić także uwagę na wytrzymałość opakowań do zgrzewu. Te mocniejsze są z reguły nieco droższe, jednak pozwalają zachować posiłek w idealnym stanie, co pozytywnie wpłynie na opinie Twoich klientów.