Posadzka w restauracji ma nie tylko funkcję estetyczną, budującą klimat i atmosferę pomieszczenia. Podłoga w takich miejscach powinna także spełniać określone wymogi formalne, aby jej goście mogli czuć się komfortowo, ale również bezpiecznie. Normy dotyczące tej kwestii są ściśle określone w prawie i są wymagane po to, aby lokal mógł rozpocząć swoją działalność. Sprawdźmy jakie są wymagania dotyczące posadzek do restauracji oraz jakie ich warianty są dostępne na rynku.

Wymogi formalne posadzki do restauracji

Jak podaje Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, posadzki przeznaczone do restauracji muszą być wykonane z trwałych materiałów odpornych na ścieranie oraz uszkodzenia mechaniczne. Ich powierzchnia powinna być gładka, zmywalna i nie może powodować ryzyka poślizgnięcia się podczas poruszania się po niej. Ponadto, okładzina podłogowa musi spełniać warunki przeciwpożarowe oraz być łatwa w utrzymaniu czystości. Bardzo często właściciele restauracji chcą połączyć praktyczność podłogi z jej estetycznym wyglądem po to, aby współgrała z wyglądem restauracji. Istnieje kilka rodzajów podłóg, które stanowią połączenie tych dwóch funkcji.

Posadzki naturalne

Jednym z najchętniej wybieranych typów są posadzki żywiczne. Ich niebywałą zaletą jest bezspoinowa powierzchnia, która zapewnia łatwość w utrzymaniu czystości. Do ich mycia nie są potrzebne silne środki dezynfekujące, co pozwala stale dbać o wysoki poziom higieny miejsca pracy. Posadzki żywiczne występują także w wielu wersjach kolorystycznych, co pozwala na dobranie odpowiedniego typu podłogi do dowolnego pomieszczenia. Podobne właściwości wykazuje posadzka epoksydowa, cechująca się równie dobrą przyczepnością do podłoża i wysoką odpornością na pęknięcia i inne uszkodzenia mechaniczne. Żywica epoksydowa cechuje się nieco wyższym poziomem twardości co pozwala na jej większą użytkowość we wszelkiej maści fabrykach i zakładach przemysłowych. Posadzka epoksydowa z powodzeniem sprawdzi się jednak również w restauracjach dzięki jej nieścieralnej powierzchni przy intensywnym użytkowaniu.

Cechy posadzki poliuretanowej

Posadzka poliuretanowa cechuje się dużo większą elastycznością niż inne posadzki żywiczne. Dzięki jej odporności na obciążenia oraz zwiększonej wyporności niełatwo wytworzyć w niej pęknięcia, rysy czy otarcia. Żywica poliuretanowa jest także nieco łatwiejsza w aplikacji, gdyż bez większego problemu można uzyskać efekt jej gładkiej powierzchni. Doskonale łączy się także z elementami ozdobnymi jak kruszywo czy folia, zaś dodatki nie wpływają na jej właściwości funkcjonalne. Posadzka poliuretanowa pozwala więc nie tylko na uzyskanie interesujących efektów wizualnych, ale łączy w sobie pozostałe walory posadzek żywicznych.

Wszechstronność posadzki żywicznej

Posadzki żywiczne zostały stworzone z myślą o praktyczności oraz wytrzymałości. Wraz z postępem technologicznym oraz zwiększonymi wymaganiami w dziedzinie aranżacji wnętrz, dzisiejsze powłoki tego typu cechuje bogaty wybór kolorystyczny oraz mnogość możliwych do wykorzystania efektów wykończeniowych. Stanowi to nie tylko o popularności posadzek żywicznych, ale również o ich wysokiej funkcjonalności – nie tylko w przemyśle, ale także we wszelkiego rodzaju zakładach usługowych.

Celem wyboru odpowiedniego typu podłoża do restauracji z pewnością powinno się zwrócić uwagę na naturalne posadzki żywiczne ze względu na ich najważniejsze cechy – trwałość, odporność na uszkodzenia oraz łatwość w utrzymaniu czystości.