Folia stanowi jeden z najpowszechniej stosowanych artykułów do pakowania wszelkiego rodzaju produktów. Jej zróżnicowane właściwości oraz szeroki zakres zastosowań sprawia, że doskonale sprawdza się w procesie pakowania niemal wszystkich oferowanych produktów przemysłowych oraz spożywczych.

Folia do pakowania artykułów przemysłowych

Rodzaj stosowanej folii do pakowania zależy przede wszystkim od rodzaju produktów jakie chcemy poddać procesowi pakowania. W przypadku artykułów przemysłowych doskonale sprawdza się folia, która nie tylko skutecznie zabezpiecza przedmioty przed wszelkiego rodzaju uszkodzeniami mechanicznymi, ale również gwarantuję wysoką estetykę opakowania. Warto tutaj zainwestować w wytrzymałą folię do pakowania, która dodatkowo posiada stosunkowo wysokie wskaźniki przeźroczystości i połysku. Jeśli chodzi o kwestię estetyki opakowania warto wziąć pod uwagę folię posiadającą dodatkowo właściwości termokurczliwe. Pozwala ona na uzyskanie efektownych opakowań nie tylko w przypadku artykułów o prostych kształtach, między innymi pudełek czy artykułów papierniczych, ale także artykułów o nieregularnych kształtach, takich jak zabawki czy kosmetyki. 

 

Dość uniwersalnym rodzajem folii, łączącym w sobie wszystkie wyżej wspomniane cechy jest folia poliolefinowa. Jej dużym atutem jest możliwość wykonania na niej dowolnego nadruku, co pozwala na uzyskanie niepowtarzalnych i spersonalizowanych opakowań. Dostępna jest w wielu wariantach grubości, w postaci tradycyjnej taśmy bądź w formie półrękawa.

Folia do pakowania produktów spożywczych

Produkty spożywcze wymagają zastosowania folii do pakowania, która posiada odpowiedni atest, pozwalający na jej bezpośredni kontakt z żywnością. Tego rodzaju folia oprócz gwarancji bezpieczeństwa posiada także właściwości pozwalające na długotrwałe zachowanie świeżości pakowanych produktów. Cechuje się ona odpowiednimi parametrami mechanicznymi oraz stosunkowo niską przepuszczalnością pary wodnej oraz różnego rodzaju zapachów. Jednym z rodzajów folii stosowanych w pakowaniu artykułów spożywczych jest także folia termokurczliwa. Doskonale sprawdza się w przypadku pakowania artykułów cukierniczych, takich jak ciastka czy batony, ale także w przypadku makaronów, chipsów, pieczywa itp.

Z kolei świeże produkty, takie jak warzywa, owoce czy  mięsa wymagają opakowań, które nie tylko doskonale chronią przed wilgocią, ale także pozwalają na swobodne „oddychanie”. W tym przypadku doskonale sprawdzają się folie z funkcją „antyfog”. Posiadają również właściwości termokurczliwe, co pozwala na uzyskanie mocnego zgrzewu, wysoce odpornego na potencjalne rozerwanie. W ofertach producentów znajdziemy ponadto folie posiadające wysoką kurczliwość w stosunkowo niskich temperaturach. Stanowią idealne rozwiązanie w przypadku pakowania produktów mleczarskich, które mogłyby ulec zepsuciu podczas procesu pakowania odbywającego się w zbyt wysokiej temperaturze.

Jeszcze innym rodzajem folii jest folia perforowana, która umożliwia migrację pary wodnej na zewnątrz opakowania. Zalecana jest w przypadku pakowania świeżego pieczywa, serów czy jaj. Folie do pakowania równie dobrze sprawdzają się w przypadku pakowania produktów mrożonych, takich jak mięsa, ryby, warzywa czy owoce. Posiadają one bowiem wysoką odporność na niskie temperatury.

Folia do pakowania metodą flowpack

Wybór folii w dużym stopniu zależy także od stosowanej technologii pakowania. W ofertach producentów znajdziemy szeroki wybór folii dostosowanych pod względem właściwości do pracy na mechanicznych pakowarkach. Ich główną cechą jest wysoka odporność na uszkodzenia oraz wytrzymałość, która konieczna jest w przypadku przedsiębiorstw posiadających wysokie moce produkcyjne. Odpowiedni pod tym względem dobór folii pozwala nie tylko na znaczne usprawnienie procesu pakowania oferowanych produktów, ale również na wzrost wydajności co z kolei odzwierciedla się niższymi kosztami produkcji.

Folia do zabezpieczania produktów podczas transportu

Folie sprawdzają się nie tylko w szeroko pojętych procesach pakowania, ale także w procesach dystrybucji. Mocne oraz wysoce odporne na uszkodzenia mechaniczne folie stosowane są powszechnie do zabezpieczania produktów podczas ich transportu. Wśród dostępnych artykułów tego typu znajdziemy odpowiednio grube folie termokurczliwe, które znajdują zastosowanie w przypadku tworzenia opakowań zbiorczych produktów, takich jak zgrzewki. Dodatkowo dostępne są również folie w rolkach typu strech, które doskonale sprawdzą się zarówno w ręcznym jak automatycznym zabezpieczaniu towaru przewożonego na paletach.

Źródło: RomaFolie – urządzenia i maszyny pakujące, folia termokurczliwa