Czekolada to przysmak, za którym chyba najbardziej tęsknią osoby na diecie. Co prawda dobrej jakości gorzka czekolada ma wiele wartości odżywczych, jednocześnie jednak jest produktem wysoko przetworzonym, a dodatki takie jak biały cukier i emulgatory nie bez powodu budzą nasze wątpliwości. Na szczęście powstała odmiana tej królowej słodyczy, którą rozkoszować się można bez wyrzutów sumienia i obaw o swoje zdrowie. Ponadto jest idealnym wyborem dla wegan, osób na diecie bezglutenowej, a nawet na diecie raw. Przedstawiamy surową czekoladę –  superfood, który koniecznie powinien znaleźć się w naszym menu.

Surowa czekolada – na czym polega jej fenomen?

W przeciwieństwie do sposobu produkcji czekolad kuszących nas na półkach supermarketów, proces przygotowania surowej czekolady nie wymaga użycia wysokiej temperatury. Nawet ziarna kakaowca nie zostają poddane prażeniu i przetwarzane są jedynie w minimalnym stopniu. Dzięki temu, tak przygotowana czekolada zachowuje wszystkie wartości odżywcze i oferuje nam to, co w kakao najbardziej wartościowe. Znajdziemy w niej między innymi prawdzie bogactwo niezbędnych dla zdrowia minerałów: magnezu, cynku, manganu, fosforu i żelaza. Brak podgrzewania pozwala też na zminimalizowane strat przeciwutleniaczy, których w tym produkcie znajdziemy nawet 10 razy więcej niż w borówkach i 5 razy więcej niż w czerwonym winie, które są uznawane za jedne z najlepszych źródeł antyoksydantów.

Porównanie składów czekolad tradycyjnych i surowych

Różnica pomiędzy zwykłą czekoladą i czekoladą surową najbardziej widoczna jest jednak w składzie tych produktów. W przypadku tej drugiej zazwyczaj zawiera on do 5 pozycji. Są to surowe ziarna kakaowca, masło kakaowe i naturalne substancje słodzące. Najczęściej firmy produkujące surową czekoladę używają do tego celu cukru palmowego lub stewii. W przypadku tradycyjnej czekolady skład jest zazwyczaj dwa razy dłuższy i znaleźć możemy tam takie substancje jak mleko w proszku, biały rafinowany cukier, tłuszcz mleczny, olej palmowy czy nawet ukryty pod symbolem E476 poirycynooleinian poliglicerolu. Nie brzmi to zachęcająco, prawda?

Korzyści płynące ze spożywania surowej czekolady

Popularność czekolady wynika w dużym stopniu nie tylko z jej wspaniałego smaku i aromatu, ale również z pozytywnego wpływu na nasze samopoczucie. Dzieje się dzięki zawartości substancji chemicznych, które w naszym ciele przetwarzane są na serotoninę, zwaną hormonem szczęścia. W przypadku popularnych czekolad o niewielkiej zawartości kakao, aby odczuć poprawę nastroju, niestety trzeba pochłonąć naprawdę ogromne ich ilości, co oczywiście nie jest ani zdrowe, ani nie wpływa pozytywnie na naszą sylwetkę. W surowej czekoladzie wspomniane związki chemiczne występują jednak w dużo większych ilościach, dzięki czemu pozytywne efekty możemy zauważyć dużo szybciej. Ponadto surowa czekolada dostarcza nam takich substancji jak anandamid i teobromina, które poprawiają pracę mózgu oraz działają regenerująco na organizm. Z tego powodu poleca się spożywanie jej po ciężkim treningu lub w czasie wzmożonego wysiłku umysłowego. Ostatnie badania wykazały również, że regularne spożywanie surowego ziarna kakaowca, daje wspaniałe rezultaty w leczeniu problemów z wysokim ciśnieniem, cukrzycą, a nawet astmą.

Surowa czekolada – gdzie kupić?

Niestety surowa czekolada nie jest jeszcze na tyle popularnym produktem, byśmy mogli znaleźć ją w każdym sklepie spożywczym. Najlepiej szukać tego wartościowego produktu w stacjonarnych i internetowych sklepach ekologicznych lub ze zdrową żywnością. Podczas zakupu warto zwracać uwagę na unijne oznaczenie zielonego listka, o krawędzi z białych gwiazdek, które oznacza, że czekolada została wyprodukowana zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Dzięki temu mamy pewność, że pochodzi ona z upraw, na których nie stosuje się środków ochrony roślin i sztucznych nawozów.

Surowa czekolada to produkt, który pozwala cieszyć się uwielbianym przez nas smakiem bez wyrzutów sumienia, jednocześnie poprawiając nasze samopoczucie i dobroczynnie wpływając na cały nasz organizm. Warto skorzystać z mocy tego przepysznego, a jednocześnie tak zdrowego produktu i zamienić niezdrowy nawyk podjadania tradycyjnej czekolady, na regularne spożywanie czekolady surowej.