Urodziny, chrzest czy różnego rodzaju rocznice. Okazji do świętowania jest tak wiele, że nie sposób zliczyć je na palcach jednej ręki. Podanie tortu okazjonalnego w zdecydowanej większości przypadków jest momentem kulminacyjnym przyjęcia, na który wielu gości z niecierpliwością czeka. Sami organizatorzy także przykładają dużą wagę do wykonania i wyglądu podawanego na imprezie tortu. Mimo iż dostępność tortów jest na tyle duża, że wybierać możemy zarówno jego wzory, jak i sam sposób wykonania, to bardzo częstym dylematem zarówno klientów, jak i samych cukierników jest sposób wykończenia. Co wybrać, marcepan, czy masę cukrową?

Idealna gładkość

Idealny rant to marzenie niejednego cukiernika. Wykonanie go z masy śmietankowej przysparza nie lada problemów nawet doświadczonym z branży. Wybór delikatnej masy, wymaga także zachowania znacznie większej uważności przy transporcie i przechowywaniu czy przenoszeniu. Minusem masy śmietanowej jest trudność osadzenia w niej ręcznie robionych figurek, dlatego zazwyczaj decydując się na tort ślubny czy tort na chrzest wybieramy masę cukrową bądź marcepan do starannego obłożenia jego powierzchni. Idealną gładkość zapewnia zarówno jeden, jak i drugi sposób, jednak wybór marcepanu to zdecydowanie zdrowsza i mniej słodka alternatywa. Trzeba jednak pamiętać, że jest on silnie alergenny.

Na specjalne okazje

Specjalne okazje wymagają specjalnych rozwiązań. Mowa tu nie tylko o starannie przygotowanym menu czy doborze idealnego miejsca, ale także tortu. Spośród wielu wykończeń, najczęściej wybór dokonuje się pomiędzy marcepanem, a masą cukrową. Ich niewątpliwą zaletą jest elastyczność, dzięki czemu, nawet nie do końca idealny biszkopt może wyglądać całkiem imponująco. Wykorzystanie zarówno masy marcepanowej, jak i cukrowej, pozwala na łatwiejsze krojenie poszczególnych porcji tortu, a dzięki możliwości dodania barwników spożywczych, tort może przybrać nawet najbardziej fantazyjne kolory. Ze względu na mniejszą zawartość cukru i większy stosunek składników naturalnego pochodzenia, marcepan cieszy się coraz większą popularnością, jednak zdecydowana większość cukierników odmawia wykonywania z niego dekoracji czy figurek. 

Ręcznie robione dekoracje

Gotowe ozdoby na tort to już przeżytek. Coraz większa popularność mocno zdobionych tortów sprawiła, że zdecydowana większość cukierników decyduje się na modelowanie dekoracji czy figurek ręcznie, dzięki czemu zaoferować może nawet niestandardowe wzory. Ze względu na niższy koszt ich wykonania, a także większą plastyczność, częściej do tworzenia figurek wybierana jest masa cukrowa. Dlatego w przypadku wykonywania ozdobnych tortów, czy też opatrzonych w ręcznie robione figurki, zdecydowanie częściej wykonuje się tort z masy cukrowej